връщане до 14 дни на продуктите

Блог

Да си говорим бижута - стайлинг, мода, брандове и съвети

На коя ръка се носи гривна и защо?

Сребърна гривна с позлата на бял фон

Гривната, независимо от нейния модел и материал на изработка, е онзи аксесоар, който поставя завършека на всеки външен вид. За изразяване на себе си, или за показване на статус в обществото, това бижу успешно запазва своето място в редиците на модните аксесоари векове наред. Дори и в наши дни, носенето на гривна не е далечен спомен, а напротив - все повече хора имат възможността и свободата да носят такъв аксесоар и да се отличават от останалите, оставяйки своя собствен почерк върху тях.

Това от своя страна обаче дава началото на серия от чуденки и въпроси как правилно да носим гривните си и има ли значение на коя ръка ще ги поставим. Затова, ако някога сте се питали на коя ръка се носи гривна, то тази статия е точно за вас. В следващите редове ще си поговорим за това има ли утвърдени правила, какво гласи етикетът и винаги ли трябва да се съобразяваме с него.

Стилна гривна на бял фон

Гривните - всичко, което трябва да знаем

Широкоразпространени и подходящи и за двата пола, гривните могат да бъдат носени от малки и големи, без значение от възрастта. Много често гривнички носят дори новородените бебета, за да ги пазят от "зли очи". Червеното конче против уроки, поставено на детските ръчички, е класика сред голяма част от младите майки. Нежни и стилни, сребърните гривни са харесван и използван аксесоар от тийнейджърите и подрастващите. Златните украшения пък са запазена марка на по-възрастните и улегналите хора.

Както с всяко друго бижу, изборът на подходящата гривна трябва да се основава не само на вкусовите ви предпочитания, но и на това да подберете точния размер, който ще пасва идеално на ръката ви. Гривната трябва да ви стои, без да се впива в кожата ви или да се измъква. Правилото тук е да има малко разстояние между гривната и китката (не повече от един или два пръста). Това разстояние обаче не бива да е толкова голямо, че да позволява на бижуто да изпадне през дланта ви или да стигне до лакътя ви.

В наши дни стиловете постоянно се променят, развиват и усъвършенстват. Всекидневно се появяват нови тенденции за това как да комбинираме аксесоарите си. Независимо обаче дали с вашия аксесоар спазвате традиции от миналото, или пък тенденции от настоящето, важното е да знаете как да го носите правилно. И ето, че най-накрая достигнахме момента, в който ще ви разкрием какво гласят неписаните правила за носене на такъв тип бижу.

На коя ръка да носим гривна?

Според етикета и протокола за поведение, често следвано правило, що се отнася до това на коя ръка се носи гривна, е правилото за доминантната ръка. Основната идея е, че гривните трябва да се поставят на ръката, която изпълнява базовите функции - хранене, писане, рисуване и т.н. По този начин, аксесоарът ще изпъкне много повече, което означава, че и по-лесно ще бъде забелязан от околните. Разбира се, фокусът тук е насочен изцяло към естетическата визия и не се взима под внимание доколко практично и удобно би било носенето на гривна по този начин. От функционална гледна точка, носенето на аксесоар върху доминантната ръка може би не е най-добрата идея. Защо? Истината е, че в зависимост от материала, от който е изработена гривната, постоянното движение на ръката може да доведе до надраскване или нарушаване на повърхността ѝ.

Поради тази причина, сега ще обсъдим в конкретика най-подходящите начини за носене на гривна - в зависимост от стила ѝ, материалите, от които е изработена, и поводите, за които ще я сложим. Не спирайте дотук, защото най-интересното тепърва предстои.

 Масивна златна гривна на бял фон

Според вида и стила на гривната

Има толкова много разновидности гривни, различаващи се по стил, дизайн и материал на изработка, че би било неправилно, ако винаги се придържате към правилото за доминантната ръка. Ето защо сега ще си поговорим на дълго и широко за различните видове гривни и как да ги носим.

Магнитна гривна

Магнитна гривна - на коя ръка се носи и върши ли работа? Все въпроси, които вълнуват тези от вас, които са избрали да се доверят на този тип гривни. И докато не можем да ви отговорим доколко ефективни са, можем да ви бъдем полезни, като ви споделим как се носят. Тук всичко зависи от мястото, което искате да лекувате. Например, при проблеми в гърба и кръста, гривната се поставя на лявата ръка, докато при гастрит и други състояния на стомаха, е добре да се постави на дясната ръка.

Златна гривна с цвете

Шамбала гривна и гривните против уроки

Шамбала гривните са предпочитан аксесоар както от жени, така и от мъже. И на въпроса "На коя ръка се носи гривна шамбала?", отговаряме без да се колебаем - дясната. Шамбала гривната се приема за амулет, който отразява дясната ръка на Господ, затова е възприето и да се носи там. Подобно на нашите червени кончета против уроки, шамбала гривните се използват, за да предпазят собственика си от лоши енергии. В каталога на Unique Gold Бургас можете да откриете гривни в такъв стил на изработка със сребърни или златни орнаментни - за да ви пазят, но и да ви красят!

А какъв е случаят с червеното конче, познато още като гривна против уроки, - на коя ръка се носи то? Тук отговорът изненадващо е по-различен - лявата ръка. Древни поверия гласят, че дясната ръка отнема енергия, а лявата - дава. И за да може да ви даде сили и да ви предпази, необходимо е да поставите гривната си на лявата ръка.

Гривна от 14 - каратово жълто и бяло злато

Златни и сребърни гривни

Благодарение на същото поверие, за което ви споделихме току що, неписаните правила гласят, че гривните, изработени от благородни метали, като злато, сребро и платина, трябва да се носят на дясната ръка. Смята се, че златните бижута могат да абсорбират слънчевата енергия и поставени на дясната ръка, те не само могат да предотвратят загубата и разпиляването на енергията, но и да ви предадат нова, положителна такава. Това, разбира се, не може да се приеме за чиста монета. Нас ако питате, тук идеята за дясната ръка идва по-скоро от правилото за носене на часовник. Но за това ще ви разкажем след малко.

Инкрустирана златна гривна на бял фон

Според повода

Няма да ви изненадаме като ви кажем, че винаги трябва да съобразявате гривните си според повода. Във всекидневието ви няма да е проблем дори да решите да носите гривните си и на двете ръце. Стига да си съвпадат и отиват, можете да успеете да създадете модерна и свежа комбинация - особено ако сте почитатели на Бохо стила. В работни и професионални условия обаче, е добра идея да заложите на по-семпли гривни, които да си отиват с цялостния ви външен вид.

В комбинация с часовник и други аксесоари

Спомняте ли си онзи момент, когато ви загатнахме нещо за правилото за носене на часовник? Е, време е да разбулим мистерията. Ако има нещо, което голяма част от хората, носещи аксесоари, наистина спазват, то това е въпросното правило. Прието е часовникът да се носи винаги на лявата ръка. И понеже комбинацията между гривна и часовник, поставени на една ръка не е особено предпочитана, оттук тръгва и идеята, че златните, сребърните и въобще голяма част от гривните, трябва да се носят на дясната ръка. Имайки предвид обаче, че в наши дни основно правило в модата е разбиването на стандартите, то тогава знайте, че можете да комбинирате и носите аксесоарите си както намерите за добре. Само внимавайте да не прекалите със странни комбинации от различни стилове.

Златна гривна инкрустирана с диаманти на бял фон

Подарете си изтънченост с гривна от Unique Gold Бургас

Да си направите подарък - бижу от благороден метал - никога не е грешка. В нашия физически магазин в Бургас, а също и в онлайн каталога ни, ще откриете изключително стилни, нежни и уникални златни и сребърни гривни. С деликатен или по-екстравагантен дизайн, при нас можете да избирате от разнообразие от гривни както за жени, така и за мъже, които да ви носят радост и комплименти при всяко носене.

Заключение

Благодарим ви, че останахте с нас до края и разбрахте на коя ръка се носи гривна и какви са доводите за това. И за да завършим подобаващо, ще ви посъветваме винаги да поставяте удобството си на първо място и да носите вашите красиви гривни на тази ръка, която си изберете.

А ако проявявате истински интерес към златните и сребърните бижута и желаете да научите повече информация за това как да ги избирате и да се грижите за тях, тогава може би ще ви е интересно да се разровите сред статиите в нашия блог. Ще ви издадем една малка тайна - там можете да откриете не само как да изберете подходящия годежен пръстен за вашата половинка, но и как да ѝ го подарите.