връщане до 14 дни на продуктите

Блог

Да си говорим бижута - стайлинг, мода, брандове и съвети

Как да почистим сребърни бижута в домашни условия?

 Сребърни обеци

Ако сте горди притежатели на бижута, изработени от този благороден метал, то тогава знаете, че понякога се налага да положите допълнителни усилия, за да ги запазите здрави, красиви и лъскави. Това е и причината да обърнем внимание на една важна тема, а именно тази за почистване на сребро. Как? Наистина ли е необходимо? Можем ли да го направим в домашни условия? Въпроси, чиито отговори ще откриете в рамките на следващите редове. Не спирайте да четете, ако искате да научите как се почиства сребърно колие, гривна, пръстен, обеци или друг аксесоар.

Какво се случва със среброто и защо трябва да почистваме украшенията си?

Преди да преминем към темата за почистване на сребро в домашни условия, може би ще е добре да ви запознаем първо с това какво се случва с метала и защо потъмняването на сребърните бижута е сравнително често явление. Не се притеснявайте, няма да ви връщаме в часовете по химия и да ви припомняме основните химични закони, а съвсем накратко ще ви обясним. Нека започнем от това, че потъмняването на среброто е напълно естествен феномен и въобще не означава, че металът е фалшив или повреден.

Потъмняването представлява тънък слой корозия, който се появява вследствие от взаимодействието между среброто и сярата, която присъства във въздуха. Сяра и различни аминокиселини могат да бъдат открити и върху човешката кожа при потене. Това взаимодействие също оказва влияние и води до по-бързото потъмняване на сребърните накити. Но причините не се изчерпват дотук. Сребърните изделия масово съдържат в себе си мед, който от своя страна се окислява от въздуха, също водейки до появата на корозия. Освен това водата и различните козметични продукти могат да окажат негативен ефект върху среброто, затова ви препоръчваме да не се къпете с него и да не го съхранявате в мокри помещения.

На въпроса защо е необходимо да почиствате потъмнелите си сребърни бижута, ще отговорим така - от чисто естетическа гледна точка. Среброто е предназначено да бъде бляскаво и винаги да очарова околните. И макар потъмняването да е естествен процес, това не означава, че веднъж потъмнели, трябва да изхвърлите сребърните си обеци, гривни и колиета. Напротив, винаги можете да ги занесете за почистване при бижутер, или пък да го направите сами у дома. Как да направите това - предстои да разберем.

 

Сребърно колие

Методи за почистване на сребърни бижута у дома

Как да почистим сребърни обеци, ланчета, пръстени и гривни са въпроси, които вълнуват всеки човек, притежател на накити, изработени от този материал. Затова е време да пристъпим към същността на нашата статия - съветите за почистване на сребро. Хубавото на повечето предложения, които сме ви подготвили, е че можете да ги изпробвате без въобще да напускате комфорта на вашия дом. Какво по-хубаво от това? А ето и безотказните рецепти, които ви предлагаме:

Рецепта със сода за хляб и оцет

Този разтвор за почистване на сребро е особено популярен метод, който често дава изключително добри резултати. За него ще са ви необходими следните продукти:

 • съд с гореща вода

 • 1 с. л. сода бикарбонат

 • 1 с. л. сол

 • 1/2 чаша бял оцет

 • 1 малко парче кухненско фолио

Начинът на приготвяне е изключително бърз и лесен:

 • Поставяте фолиото на дъното на съда, като добавяте солта и содата за хляб.

 • След това бавно прибавяте оцет. Знайте, че оцетът ще се разпени, затова не бъдете изненадани, когато това се случи.

 • Разбъркайте добре с лъжичка, за да сте сигурни, че всички елементи ще се разтворят напълно.

 • Добавете горещата вода и нежно поставете бижутата в съда. След това просто стойте и гледайте как магията се случва пред вас. За да сте сигурни, че всяка страна на сребърния продукт ще се докосне до фолиото, можете да го обърнете, използвайки щипки.

 • Накрая просто полирайте с микрофибърна кърпа и сте напълно готови.

Имайте предвид обаче, че прекалено честото почистване на сребро със сода може да наруши и надраска повърхността и покритието на вашето бижу. Този метод е ефикасен, но не е препоръчително да го използвате твърде често.

Паста от царевично нишесте

Винаги можете да си купите специализирана паста за почистване на сребро, но ние ще ви издадем как сами да си направите домашна такава, която да ви върши също толкова добра работа. Единственото, което ще ви е нужно, е царевично нишесте и вода в съотношение 1:2.

 1. Разбъркайте сместа хубаво до получаването на гъста каша.

 2. С помощта на микрофибърна кърпа нанесете от пастата по вашите бижута и прибори.

 3. След няколко минути изплакнете с вода и подсушете с чиста, мека кърпа. Толкова е просто, колкото и звучи.

 

Вода от варени картофи

Този метод е много подходящ за тези от вас, които не обичат да хабят ресурси.

 1. Сложете няколко картофа на котлона и ги сварете. Когато са готови, ги извадете и пригответе от тях каквото си знаете - тук не можем да ви се месим. За нашите цели е важен бульонът, а не самите картофи.

 2. Отсипете от картофената вода в друг съд и поставете потъмнелите бижута в течността.

 3. Оставете ги да поседят и да поемат от водата за няколко минути. За още по-добър ефект към бульона можете да сложите 1 с.л. лимонов сок или оцет.

 4. След което извадете предметите и ги почистете с мека кърпа. Изплакнете ги, подсушете ги и сте готови!

 

Паста за зъби

Този начин за почистване също е добре познат и широко разпостранен. За него обаче има противоречиви мнения. Според някои добре е да използвате паста без абразивни частици, за да не надраскате метала. Според други - няма никакво значение каква паста използвате. Ние ви съветваме за всеки случай да използвате паста без абразивни частици.

  1. Сложете съвсем малко количество паста върху памучен плат или тампон и полирайте вашето бижу.

  2. Не забравяйте после да изплакнете с чиста вода и да подсушите с микрофибърна кърпа.

 

Сапунен разтвор

Мнозина бижутери твърдят, че най-малко инвазивният метод за почистване на сребро, е с помощта на разтвор от гореща вода със сапун, веро или гел за миене на съдове.

 1. Сребърните украшения се потапят в разтвора и нежно се разтъркват с микрофибърна кърпа.

 2. Когато сте готови, изплаквате сребърните изделия и ги подсушавате.

Имайте предвид, че среброто е изключително мек метал, затова трябва да сте много внимателни, когато се опитвате да го почистите в домашни условия. Това е и причината да ви съветваме да използвате по възможност микрофибърни кърпи. Ако решите все пак да третирате с четка, тя трябва да е с много мек косъм, който няма да нарани повърхността на среброто.

След като почистите бижутата си, ги оставете за няколко дни хубаво да изсъхнат и да образуват нов защитен слой. Не бързайте да ги слагате веднага след почистване, защото това може да доведе до повторното им потъмняване.

 

Сребърен годежен пръстен

Сребърен аксесоар от Unique Gold Бургас

Щом четете тези редове, значи сте истински почитатели на среброто и на различните накити, които се изработват от него. А знаехте ли тогава, че във физическия магазин на Unique Gold в Бургас, или в онлайн каталога ни, можете да откриете истински творения на изкуството? Сребърни пръстени, сребърни обеци, сребърни гривни, сребърни колиета и сребърни брошки, които ще ви накарат да сияете. А ако закупите скъпоценно украшение от нас, ние ви предлагаме гарантирана грижа за вашия нов аксесоар - почистване и освежаване, както и безплатна корекция на размер при необходимост. Подарете си качество и красота с помощта на Unique Gold!

Неусетно стигнахте до последните редове на тази статия. Надяваме се, че сме ви били истински полезни със съветите ни за почистване на сребро с фолио, сода, паста и какви ли още не подръчни материали. В случай че тази информация ви се е сторила интересна и интригуваща, ви препоръчваме да не спирате да следите блога ни, където ще откриете още много полезни статии и материали, които да ви потопят в бляскавия свят на бижутата.