връщане до 14 дни на продуктите

Блог

Да си говорим бижута - стайлинг, мода, брандове и съвети

Брачната халка - на коя ръка се носи и защо

Брачни халки на бял фон

Традиции...макар да не са нещото, на което обръщаме най-голямо внимание в ежедневието си, те са от значение за множество културни, исторически и житейски аспекти. Така е и с брачната халка. Носим я и разбираме предназначението ѝ, но не винаги сме запознати с това защо именно на тази ръка и защо на конкретния пръст. Разбира се, че е важно къде и как ще предложим брак на половинката си, но е също толкова съществено да се вслушаме в традициите и това на какво могат да ни научат те. Важно е да се отбележи, че традицията по никакъв начин не ограничава креативния подход на всеки, взел решението да прекара остатъка от живота си с половинката си. Как ще зададете заветния въпрос и на коя ръка ще поставите халката си е лично ваше решение, но ако сте заинтригувани от древните обичаи и тяхното значение, значи тази статия е точно за вас! В нея ще разгледаме какво символизира брачната халка, къде е прието да се носи не само в България, но и в различните региони по света и защо.

 

Какво символизира брачната халка и каква е нейната история

Брачни халки от UniqueGold

Факт е, че външният вид на брачните халки се променя с времето по отношение на вида, размера и материала на изработката, но символиката им си остава една и съща. Макар и носенето на халка да е въпрос на лични предпочитания, се вярва че чрез нея двама души изразяват любовта, общото бъдеще, обещанието, споразумението и свързването помежду си. Това е така още от древните времена, в които са властвали фараоните. Първите обвързващи пръстени се появява в Египет, а след това и в Рим. Докато изработените от ценни метали брачни халки идват от Англия и Франция.

В миналото, едни от първите подобни бижута били гривни и халки, които се поставяли на крайниците. След това обаче те еволюират в пръстен, направен от тръстика или коноп, а впоследствие и от кости. В Египет кръглата форма на халката символизирала Слънцето. Египтяните толкова силно почитали това небесно тяло, че дори се страхували от него. Те свързвали самия пръстен с дома и огнището, а безкрайността на кръга с вечната връзка между двама души. Отвореният център в пръстена пък символизирал бъдещето.

Пръстените от желязо се появили на по-късен етап в Рим, а впоследствие и в Англия и Франция започват използването на сребро и злато за направата им. С носенето на подобен аксесоар, те вярвали, че този свещен съюз вече не може да бъде развален никога.

На коя ръка се носи и защо

Брачни халки на бял фон

Обичаят е това, което определя на коя ръка и на кой конкретен пръст е прието да се носи брачната халка. Но различните страни и култури съответно имат различни традиции. В повечето мюсюлмански страни няма традиция, която да приема размяната на брачни халки от двамата партньори. Но все пак по желание могат да бъдат носени такива, без значение от ръката. Що се отнася до въпроса по традиция на коя ръка трябва да се постави, съществуват повече от едно вярвания, според които народите имат индивидуални виждания, история и обяснение как и защо се носи този символизиращ любовта между двама души пръстен. Според много специалисти това разделение възниква на религиозна основа, като в миналото католиците са вярвали, че халката трябва да се носи на лявата ръка, а според източнославянските религии - на дясната. Това вярване вече не е толкова популярно, колкото обичаят да се носи халката на безименния пръст, без значение от ръката. Макар и идеята на халката да е една и съща - свързаността между влюбените, традицията при много народи възниква по различни начин, затова в тази част от статията ще ви запознаем и с това на кои места по света влюбените носят халката си на лявата ръка и защо в България и в част от останалите страни е прието да се носи на дясната.

Защо на безименния пръст

Разбирането, че брачната халка трябва да се носи на безименния пръст идва от откритието, до което медицината достига. То се изразява в конкретна функция на кръвообращението, която свързва вената на безименния пръст директно със сърцето. Това е причината и за името ѝ "vena amoris" (вената на любовта).

Къде брачната халка се носи на лявата ръка

Брачни халки Uniquegold

Носенето на брачната халка на лявата ръка е сравнително нова традиция, зародила се през 18-ти век. Преди това пръстените се носели на дясната. Сега в някои страни по традиция по време на годежа се носи на дясната, а след официалната сватба се измества на лявата. В някои от страните, които носят халките на лявата ръка, след смъртта на единия от двамата, е прието пръстенът да се измества на дясната ръка в знак на уважение и непрекъсната духовна връзка. Страните, в които е прието халката да се сложи на безименния пръст на лявата ръка, включват:

 • Ливан
 • Турция
 • Сирия
 • Бразилия
 • Австралия
 • Канада
 • Ботсвана
 • Египет
 • Нова Зеландия
 • Великобритания
 • САЩ
 • Франция
 • Хърватия

 

Къде брачната халка се носи на дясната ръка

Древните римляни са сред първите, които приемат носенето на халката на дясната ръка. Също като индийците, които носели пръстените на тази ръка, те вярвали, че тя е водеща и по-развита от лявата. И макар в миналото да е имало ясно изразени и задължително спазвани обичаи и традиции за това на коя ръка трябва да се носи брачната халка, в днешно време в доста страни е прието, че тя може да бъде носена и на двете, зависещо от индивидуални предпочитания. Въпреки това в някои страни, включително в България, тя все още се носи на дясната. Ето и част от тях:

 • Германия
 • Холандия
 • Норвегия
 • Австрия
 • Дания
 • Русия
 • Полша
 • Португалия
 • Испания
 • Сърбия
 • Украйна
 • Грузия
 • Унгария
 • Гърция
 • Латвия
 • Венецуела и др.

 

Разбира се, ако не сте привърженици на традициите, е най-добре да изберете сами ръката, на която да носите брачната си халка, според вашите лични предпочитания, което е въпрос и на удобство. Времената, в които живеем, вече не са толкова консервативни и позволяват изменение в традициите и по-свободно изразяване на човешката индивидуалност. Брачната халка е символ на взаимна обвързаност, доверие, любов. Затова няма значение на коя ръка ще изберете да я носите, тъй като символиката казва достатъчно.

Инкрустирани брачни халки от бяло и жълто злато

Брачна халка от Unique Gold Бургас

Ние, от Unique Gold Бургас, държим на комфорта, изяществото и качеството на изработката. За нас е важно доверието на всеки един клиент и във връзка с това сме безкомпромисни, що се отнася до аксесоарите, които предлагаме. В това число и брачните халки, които ще намерите на сайта ни, също отговарят на всички критерии за качество, естетика и издръжливост. При нас ще откриете разнообразни по вид, размер, изработка, цвят и материал халки, за да направите най-подходящия за вас и вашата уникална индивидуалност избор.Тъй като брачната халка ще съпътства вас и вашия партньор дълго време през взаимното ви съжителството, е важно да сте внимателни в избора си. Като бранд с години опит в сферата, ние работим с екип от професионалисти, които с удоволствие ще ви консултират, отговаряйки бързо и изчерпателно на всичките ви запитвания, защото ние знаем колко специален за всеки човек е този повод. Затова не се колебайте, а се свържете с нас тук, за да направим празника ви незабравим!