връщане до 14 дни на продуктите

Блог

Да си говорим бижута - стайлинг, мода, брандове и съвети

Как се подарява годежен пръстен

Подаряването на годежен пръстен е традиция от незапомнени времена, която се спазва и до днес. Ритуалът предшества сключването на брак и показва сериозен ангажимент от страна на бъдещия младоженец към неговата избраница. Обичайно в съзнанието ни изплува коленичил пред своята любима мъж, отворил атлазена или кадифена кутийка с бижуто, символ на вечна любов и вярност.

Годежният пръстен е символ на любовта, уважението и взаимността между бъдещите съпрузи, а ритуалът по подаряването му винаги е романтичен и по своему уникален за всяка двойка.
В мъжкото съзнание обаче, често този ритуал е съпътстван от тревоги и фантазии как най - ефектно и запомнящо се да бъде изпълнен, така, че неговата годеница да затаи дъх и да каже заветното “Да” на въпроса “ Ще станеш ли моя жена?”Оказва се, че предложението за брак никак не е лесно за осъществяване, тъй като е свързано с избора на подходящо бижу, времето и мястото за подаряването му. Мъжете дълго обмислят този ход, за да зарадват и изненадат своята любима, както и да направят този миг от живота на двамата незабравим завинаги.
Правило без изключение е, че пръстенът се носи на лявата ръка като символизира взаимна отдаденост и любов между двамата. Традиционно годежните пръстени са от благородни метали, най-често злато, сребро или платина и често са инкрустирани с диамант.

История на годежните пръстени

Произходът на този романтичен ритуал се губи хилядолетия назад и не е напълно изяснено откъде идват корените му. Смята се, че за пръв път обичаят е описан в Стария завет. В Древен Египет семейството е било на голяма почит, а кръглата форма на годежния пръстен символизирала неразрушимия съюз и безкрайната любов между мъжа и жената. Древните египтяни вярвали, че годежният пръстен трябва да се носи на безименния пръст на лявата ръка, защото оттам преминава “вената на любовта”. В Китай пък безименният пръст се свързва с партньора.
Едва през 16-ти век християните започнали да носят годежния пръстен на безименния пръст, дотогава те го нанизвали на средния пръст на дясната ръка.

През вековете в християнството подаряването на годежен пръстен е свързано неизменно с църковните ритуали, а през XIX век за католиците става задължителен преди сключване на брак, тъй като папа Николас I издава декрет, с който подаряването на златен пръстен на годеницата, се считало за официално обявяване на сватба.
От древността до днес обаче, материалите, от които се изработвал пръстенът за годеж, се променяли. Древните египтяни използвали кожа, кости, слонова кост. В Древна Гърция изработвали годежните пръстени от желязо, а по-късно и от мед, сребро и злато.

Римляните първоначално ползвали желязо за направата на годежен пръстен - символ на сила и издръжливост. След време бижутерите започнали да изработват пръстени от злато, с гравирани по тях фигури. Най - разпространените мотиви върху пръстените били ключ, с който жената трябвало да отключи мъжкото сърце, любовен възел, стиснати ръце.

В Близкия Изток годежният пръстен едновременно се ползвал и за брачна халка, представлявал златна лента и трябвало да се носи от жените постоянно. През Средновековието пръстенът от благороден метал бил украсен с рубин - символ на огнена и вечна любов.
В Бразилия и Германия например, годежен пръстен носят и жената, и мъжът.

Какъв е смисълът на годежния пръстен

Както писахме в горните редове, годежният пръстен символизира вечна любов, вярност, уважение и готовност за дълъг семеен живот. От древни времена с годежния пръстен мъжът показва сериозния си ангажимент към любимата, че я избира за съпруга и ще сключи с нея брачен съюз. С него той прави заявка за влизане в правоотношения.
Пръстенът неслучайно е с формата кръг, окръжност, тъй като символизира безкрайността на любовта и уважението. Той е своеобразно вричане на бъдещия младоженец към неговата любима жена.

Как да предложа на момичето след като купя годежен пръстен

След като избере заветното бижу, бъдещият младоженец трябва добре да обмисли как да спечели своята любима за сериозно житейско обвързване. Той трябва да избере подходящите време и място да направи предложението за брак и по възможност да създаде неповторима атмосфера. Той ще реши и дали това да се случи в присъствието на други хора (приятели, колеги, близки или дори непознати), или насаме. Ритуалът изисква сериозна подготовка, понякога и помощници.

Изберете подходящо мястото

Някои предпочитат да подарят годежния пръстен на своята избраница пред многобройна публика, а други - насаме, за да бъдат уединени и да споделят щастието само двамата. Мястото, на което може да подарите годежния пръстен, може да бъде уникално, причудливо, невероятно.


Често за романтичния ритуал мъжете избират културно-исторически обекти - замъци, антични или средновековни крепости, манастири, високи кули, старинни мостове и др. Мъжът може да зарадва своята любима и високо в планината - в подножието на планински връх, лифт, на панорамна площадка. Едно от любимите места е морският бряг - на плажа, край пясъчна лагуна, докато влюбените посрещат изгрева на луната или слънцето, в открито море - на яхта, водно колело, круизен кораб…


Напоследък зачестяват случаите при които годеникът иска целият свят да разбере за неговия избор и подарява пръстена на любимата си пред многобройна публика - по време на фестивал, голям празник, пред колеги от колектива, по време на тържествено събитие, клетва и др. В тези случаи той уточнява с организаторите на форума кога е моментът по сценарий да коленичи пред своята избраница и да я изненада с ритуалното бижу и с въпроса: “Искаш ли да станеш моя жена?”.

Направете момента специален

Годеникът дълго обмисля по какъв начин да поднесе своето сърце, заедно с изящното бижу, къде и каква атмосфера да създаде, за да чуе от своята любима заветното “да”. Независимо къде сте избрали това да се случи, моментът може да се превърне в незабравим спомен с подходящата атмосфера.
Запалени свещи, ароматни пръчици, шампанско, килим от цветя, кристални чаши, на фона на нежни любовни балади...фантазията за романтика е безгранична! Огромен букет от рози или лилиуми, гирлянди от цветя, фойерверки, светещи фенери или балони с хелий, които се носят в небето...това са малка част от елементите на романтичния реквизит, който може да съпътства подаряването на годежния пръстен.

Намерете перфектния начин да “подарите” годежния пръстен

Подаряването на годежния пръстен може да бъде съпътствано от елемент на изненада. Тук бъдещият младоженец също може да прояви размаха на своята фантазия. Той може да връчи бижуто, докато с любимата се возят във файтон, докато летят с въздушен балон, на яхта в открито море, на мотор, във вагона в ретро влак и др.
Но годеникът може да не поднесе кутийката с пръстена на избраницата си по класическия начин, а да скрие бижуто в красив букет, който ѝ подарява, в кутия с любимите ѝ шоколадови трюфели, в комплект с чаши и бутилка отлежало вино и пр. Не са единични случаите, когато сред природата, годежният пръстен в ефектна опаковка е доставен… с дрон.

 

Какво да кажа когато ѝ предлагам

Скъпа, искаш ли да станеш моя съпруга?
Искам да прекарам остатъка от живота си само с теб!
Ти завинаги си в моето сърце, искам да сме заедно до края!
Приемаш ли да станеш моя съпруга?
Приемаш ли оттук нататък да бъдем вечно заедно в радост и в мъка?
Искаш ли да споделиш своя живот с мен?
Годежният пръстен е бижу, натоварено с голяма символика, и от най-древни времена предшества сключването на брачен съюз. От хилядолетия до днес, мъжът е активната страна в подаряването му на своята избраница и предложението за брак. Той обмисля, организира и изпълнява целия ритуал по връчването на пръстена, като се старае моментът да бъде романтичен и незабравим.
През последните години се намират много оригинални места и поводи да бъде подарен годежен пръстен, като за бъдещото семейство, това остава неповторим миг на романтика и вълнуващи емоции.