връщане до 14 дни на продуктите

Блог

Да си говорим бижута - стайлинг, мода, брандове и съвети

Как да изберем годежен пръстен? Всичко, което трябва да знаете

Годежът е един от най-вълнуващите и важни моменти в живота на всяка двойка. Той е крачката, която обвързва двама влюбени на по-високо равнище, променяйки изцяло живота им. Затова избирането на годежен пръстен е от такова голямо значение, независимо дали сте бъдещия младоженец, който се готви да зададе заветния въпрос, или сте избрали да намерите мечтания пръстен заедно като двойка.
Подготовката за годежа е тежка и отговорна задача, но това не бива да омаловажава и сложността при избирането на самия годежен пръстен. В тази статия ще намерите ценни съвети и насоки за това какво трябва да обмислите, преди да пристъпите към тази важна крачка.

Размер

Едно от най-важните неща, ако не и най-важното, е размерът. Пръстите на всеки човек са различни, затова той трябва да бъде съобразен внимателно. Ако сте двойка и сте решили да избирате пръстен заедно - чудесно, това ще улесни процеса! Но ако планирате да изненадате вашата половинка, трябва внимателно да обмислите по какъв начин може да се сдобиете с информация за размера, който ви трябва.

Ето няколко начина, по които може да направите това:

Ако половинката ви има пръстен, който носи на безименния си пръст, добър вариант е да го занесете до някои бижутер. Така ще можете с точност да измерите големината на халката и да изберете перфектния за нея размер.
Също толкова добра идея е да помолите нейна приятелка да ви съдейства с вземането на мярка за бъдещия годежен пръстен. Все пак жените си споделят всичко!
Един нестандартен начин да измерите обиколката на пръста на бъдещата си годеница е като вържете конец около него. Внимателно приплъзнете примката, за да се запази най-точно размерът, който по-късно да използвате. Особеното тук е, че трябва да дадете контекст на странната дейност.

Форма на диаманта

При избирането на годежен пръстен, една от най-важните характеристики, които трябва да вземете под внимание, е формата. Тя определя захвата на диаманта, както и начина, по който той отразява светлината. Типът ръка също е ключов фактор, който трябва да имате предвид при избора. Различната дължина и вид на пръстите също са определящи за формата на диаманта.

За да ви помогнем с избора на годежен пръстен, ще ви запознаем с петте най-широко разпространени диаманти и характерните за тях форми:

Кръг

Най-широко разпространената и традиционна форма сред диамантите е кръгът. Много жени го предпочитат заради семплия облик и класически вид. За тази форма е характерно да има 58 фасетки, като горната част на сечението на диаманта се нарича корона, а долната - павилион. Кръглото сечение подхожда на всяка ръка и кара пръстите да изглеждат по-издължени и женствени. Поради симетричната си форма, кръгът улавя красиво светлината, като подчертава естествения блясък на камъка.

Принцес

Втори по популярност, този изискан диамант е традиционно квадратен и е проектиран на принципа на обърнатата правилна пирамида. С най-високо качество от този вид са тези с отчетлива квадратна форма, със съотношение дължина към ширина 1,0 - 1,05. От този камък се правят наистина зашеметяващи годежни пръстени. Това, което трябва да имате предвид обаче, е че по-голямата част от диаманта се скрива в обкова при направата на пръстена, затова е най-добре да изберете по-голям размер на камъка. Що се отнася до цвета, колкото по-прозрачен, толкова по-добре, тъй като при този вид камък несъвършенствата изпъкват прекалено много.


Овал
Изключително елегантен и наистина ослепителен, овалният диамант е един от най-популярните и желани сред жените камъни. Той има традиционно усещане, но много модерен облик и собствена индивидуалност. Едно от нещата, с които диамантите от тази форма са известни, е че дори и големината да е еднаква с тази на кръгъл диамант, овалната изваяност кара камъка да изглежда в пъти по-голям. Отличителното при тази форма е, че създава оптическа илюзия, карайки късите пръсти да изглеждат по-дълги. А ако се носи на ръка с дълги пръсти, подчертава дължината и придава финес и нежност на дланта.

Maркиз

Друг популярен камък, на който може да се спрете, е маркизът. Неговата форма съвсем не е традиционна и определено не би било трудно да го разпознаете. Маркизът е дълъг и тесен камък, състоящ се от 56 фасетки, който завършва с остри ъгли в горния и долен край. Този впечатляващ и лесно разпознаваем външен вид прави маркизовия диамант уникален избор за тези, които искат нещо нетрадиционно и различно. Освен за пръстени, маркизът често се използва и за направата на други бижута, като обеци и колиета.

Изумруд и ашер

Изумрудът е камък с правоъгълна форма, с отрязани и притъпени ъгли. Тази форма е известна с това, че е стъпаловидна, поради факта, че плоските ѝ повърхности наподобяват стъпала. Тя е подходяща за дами с нестандартен вкус. Придава на ръцете финес и елегантност, но единственият ѝ недостатък е, че малките несъвършенства са по-изразени и по-видими.

Когато страните се равни, с квадратна форма, този камък се нарича ашер. Симетричният и прецизен геометричен дизайн на ашера му придава двоен блясък. И тъй като той няма остри ръбове, не е предразположен към лесно счупване.

Сърце

Диамантите в тази форма имат красив и нежен вид. Те са основен символ на любовта и романтиката и могат да бъдат както триъгълни, така и със заоблени ъгли. Подходящи са не само за годежни пръстени, но и за друг вид бижута, като обеци или колиета. За тази форма е нужен камък със симетрична форма и добре изразен контур. Този вид пръстени са изключително модерни, женствени и бляскави.

 

Круша

Крушовидната форма, често оприличавана и със сълза, е хибридна форма, съчетание между овала и маркиза. Ако сте избрали тази форма за годежния си пръстен, е добре да следите за симетрия. Това, с което се характеризира издължената структура на този вариант, е че прави късите пръсти да изглеждат оптически по-дълги. Сълзата също стои добре на ръка с малки или средно дълги пръсти. Може да се използва и за направата на висулки, медальони или обеци. Тъй като по-голямата част от камъка се вижда, когато се погледне отгоре, крушовидните диаманти са склонни да изглеждат по-големи, отколкото всъщност са.

Цвят

Диамантите с най-високо качество са напълно безцветни, но изключително редки, докато тези с по-ниско качество често могат да имат лек жълтеникав оттенък. Затова когато избирате годежен пръстен с диамант, цветът е един от аспектите на процеса, които не бива да пренебрегвате. Тази характеристика определя и цената на камъка.
Петте най-важни неща, които трябва да знаете за цвета на диамантите:
Липсата на цвят обикновено е един от показателите за добро качество.
Класът и цветът на диаманта могат да се определят най-точно от специалист в сферата.
Класът и стойността на цветните и безцветните диаманти се различават.
Диамантените цветове се степенуват от D до Z, като повечето диаманти, използвани в бижутата, попадат в диапазона от D до M.
Видът и материалът на самия пръстен също играят роля при определянето на цвета.

Тип обков

И на последно място, но не по важност, трябва да обмислите типа обков, който, според вас, най-много ще се хареса на половинката ви. Вариантите са три:

Единичен диамант
Този вариант е класически. Той се състой само от диаманта, който заема центъра на пръстена. Той насочва вниманието изцяло към захвата на камъка.

Три диаманта
Този тип обков символизира миналото, настоящето и бъдещето. Определено доста разчупен и изящен начин за структуриране на диамантите. Той се състои от централен диамант и още два, придружаващи го от двете му страни.

Диамантен обков
Диамантеният обков представлява камък в центъра на пръстена, с допълващи го по-малки камъни отляво и отдясно. Многото диаманти придават допълнителен блясък и изящество на годежния пръстен.

Купете годежен пръстен от Unique Gold Бургас


Ако не сте сигурни какво търсите и нямате ясна представа за това как искате да изглежда годежният ви пръстен, може да разгледате нашата колекция от годежни пръстени, която би могла да ви помогне при избора. Там ще намерите вариации от пръстени, всеки от които уникален сам по себе си. В секцията ще откриете разнообразни по форма и карати диаманти, както и различни материали на изработка, за да направите най-добрия избор спрямо критериите си.

Ако пък вече имате изградена представа за дизайна на годежния си пръстен, но не я срещате в пръстените, които предлагаме, може да посетите секцията “Пръстен по поръчка”. Така може да се консултирате с екипа ни от специалисти, които с удоволствие ще отговорят на запитванията ви, и ще ви ориентират в процеса по персонализиране на желаното от вас бижу.
Заключение

Ние, от Unique Gold, знаем колко важно е за вас, този ден да е незабравим. Предложението за годеж е изключително важна стъпка в живота на двама влюбени. Избирането на годежен пръстен не е лека задача, защото от там нататък той става постоянен спътник на вашата половинка. Затова той трябва да бъде избран внимателно. Пръстенът символизира любов, грижа и най-важното - обещание. С избирането на пръстен от нашата колекция, вие ни позволявате да бъдем част от вашето “завинаги”. Приемаме отговорно задачата си, да ви помогнем да направите най-добрия избор!