връщане до 14 дни на продуктите

Блог

Да си говорим бижута - стайлинг, мода, брандове и съвети

Видове обеци и как да изберем най-подходящите според формата на лицето

Обеци-специални

Едно от най-обичаните сред жените бижута определено са обеците. Те са от аксесоарите, които прекрасно допълват външния вид и стайлинга на една жена. Подбрани правилно, те могат да накарат всяка красива черта на лицето ви да изпъкне, както и да откроят и да поставят фокуса върху това, което сте избрали да облечете. Грешно подбрани обаче, обеците могат да развалят първоначалната ви идея за това как искате да изглеждате и да постигнат точно обратния ефект - да направят цялостната визия и лицето ви да изглеждат несъразмерни или незавършени.

Може би, когато избирате обеци за себе си или за подарък на близък човек, се концентрирате повече върху самия вид, цвят и форма на обеците, отколкото върху това как ще стоят на вас или на съответния човек, за когото ги купувате. Всички ние имаме различна форма на лицето, като тя може да се категоризира и обобщи в следните видове: триъгълна, овална, кръгла, сърцевидна, издължена и квадратна. Формата на лицето играе съществена роля в избора на вида обеци. По този начин можете да прикриете недостатъците и да подчертаете предимствата на лицевите си пропорции.

Това, което ще разгледаме в тази статия, са именно видовете обеци и как да изберем най-подходящите според формата на лицето. Следвайки това ръководство, ще успеете да направите най-правилния избор за вас и вашите индивидуални черти, както и да изберете най-подходящия подарък за обичан от вас човек.

Диамантени обеци от бяло злато

Кои са основните и най-разпространени видове обеци

В тази част от статията ще разгледаме основните видове обеци, като ще се спрем подробно на всеки отделен. Ето и кои са те и с какво се характеризират:

Кафа

Обеците тип Кафа всъщност са едни от първите сътворявани някога още от древните култури. Много от вас по всяка вероятност са ги виждали, но може би досега не сте знаели, че се наричат така. Кафата е обеца, която обхваща почти цялото ухо, простирайки се от горния му край, чак до долния. Тя може да е както цяла обеца, така и малък пръстен, прикрепен към горната част на ухото (където е хрущялът), със спускащо се надолу по ухото синджирче, което завършва под формата на топче в долната мека част на ухото. На външен вид изглеждат тежки, но всъщност масата им е така конструирана, че теглото на обецата да се разпредели равномерно по цялото ухо, без да създава дискомфорт. Освен това двойното закопчаване от двете страни на ухото прави кафата неподвижна и надеждна. И най-хубавото при този вид обеци е, че дори не се налага да продупчвате ухото си допълнително, тъй като има такива бижута, разработени специално за непродупчени уши.

Златни обеци

Халки

Още един древен вид обеци, чието име издава и типа им. Обеците халки са кръгли и варират по размери, като те могат да са съвсем малки, но могат и да са толкова големи, че да ви стигат до рамото. И да, това е напълно нормално и модерно - въпрос на лично предпочитание. Те са признатата класика, що се отнася до видове обеци, а конструкцията им е практична и надеждна. В зависимост от материалите и големината, халките могат да създадат различно усещане. Например по-масивните кръгове ще ви тежат повече от по-малките. Важен е и поводът, по който ги носите. Ако смятате да изкарате с тях целия ден, е по-добре да подберете по-малък размер. Ако пък планирате специален повод или вечеря, може да заложите на по-големите по диаметър халки.

Обеци тип халки

Висулки

Основният елемент в тези обеци е висящ, както подсказва и името. Те се състоят от закопчалка, която се захваща за дупката в меката част на ухото, като надолу се спускат една или няколко дълги висулки. Те могат да са различни по вид, дължина и форма. Могат да са просто малки синджирчета, или пък да завършват под формата на камъчета, топченца, триъгълници, цветя и още много форми и разновидности. Към този тип обеци спадат и така наречените полилеи, а също и обеци под формата на четчици, които всъщност представляват малки реснички.

 

Златни обеци тип висулки

Клъстери

Клъстер обеци обикновено се наричат всички видове, които се закопчават със закопчалка, която щраква по някакъв начин. Те могат да са дълги, къси и да заемат различни части от ухото, както и да се различават по форма, визия, начин на носене и закопчаване. Могат да бъдат носени отпред и същевременно в задната част зад самото ухо, под формата на яка, която се свързва с предната част на ухото, посредством топче.

Обеци тип клъстер

Топчета

Класиката в жанра и често избирани от дамите, ценителки на семплата визия и опростен дизайн, са обеците топчета. Те се състоят само от едно топченце в предната мека част на ухото, като могат да варират по цвят, повърхност, материал на изработката, големина и вид.

Разбира се, важно е да се спомене, че има още много видове обеци, но те са свързани главно с вариации и разновидности на по-горе изброените.

 

Златни обеци тип топчета

Подходящи видове според формата на лицето

Както споменахме по-рано, всеки човек има различна лицева форма, което е и причината различни видове обеци да ни стоят добре, и съответно - не толкова добре. В тази част от статията ще разгледаме видовете форми на лицето и какви обеци най-добре биха допълнили всяка от тях. Така, ако познавате формата на лицето си, или тази на любимия човек, на когото смятате да направите подаръка, ще ви улесним, като ви дадем няколко прости съвета за това какъв вид обеци е подходящ за вас и какво не е препоръчително да носите. А ето и шестте основни форми на лицето:

Триъгълна

За тази форма са подходящи овални или кръгли обеци (халки), както и по-големите и екстравагантни видове, които да "омекотят" острите черти на лицето ви. За жените с триъгълно лице се препоръчва да се избягва носенето на обеци с висулки (висящи обеци).

Сребърни обеци - клъстери с камъни

Овална

За дамите с овална форма на лицето, се казва, че са спечелили от лотарията, тъй като почти всички типове обеци им подхождат. Те могат да си позволят да носят кафа, халки, висулки, полилеи, екстравагантни или семпли обеци, клъстери и топчета. Все пак, ако трябва да избягват нещо, то е прекалено дългите и тънки обеци, тъй като това допълнително ще издължи лицето и ще го направи да изглежда твърде дълго и неестествено.

Кръгла

Ако лицето ви е кръгло, трябва да носите обеци, които оптически да го издължат и визуално да разчупят кръга. Такива са например обеците с дълги и тънки висулки, както и тези с квадратна и капковидна форма. За дамите с кръгло лице, се препоръчва да се избягват халките, топчетата и по-големите и широки обеци - тип полилей, тъй като те ще го накарат да изглежда още по-кръгло.

 Обеци тип висулка с папагалчета

Сърцевидна

За подобен тип лице се препоръчват дълги и широки обеци, които да са заострени в долния край, както и тези с форма на сълза, овал или полилей. Целта тук е долната част на обеците да балансира тясната част на лицето, във връзка с което, не се препоръчва носенето на халки или много къси обеци.

Издължена

За притежателките на такъв тип лице се препоръчва носенето на халки, триъгълни обеци, по-широки такива, или релефни. Целта на тези видове бижута е да придадат повече пълнота на лицето, т.е. по-закръглен вид. Избягвайте да носите висулки и твърде плоски обеци.

 

Златни обеци

Квадратна

За квадратен тип лице са подходящи класически халки, овални обеци, не твърде дълги висулки, капковидни обеци и такива във формата на сълза, като идеята е те да омекотят чертите на лицето. Това, което ви съветваме да избягвате, са както твърде късите обеци, така и твърде дългите и квадратните или остри такива.

Обеци от Unique Gold Бургас

Надяваме се, че сме успели да ви запознаем достатъчно добре с разновидностите при формите на лицето и подходящите за тях видове обеци. От вас зависи единствено изборът, който ще направите, а за нас е от значение да сме част от него. Ние, от Unique Gold Бургас, се грижим винаги за това нуждите на нашите клиенти да са срещнати и удовлетворени. Вашето доверие е важна част от това, което правим, и то ни изгражда и утвърждава като бранд вече толкова години. За нас е важно да предоставяме богата палитра от бижута, които да задоволят и най-прецизния и претенциозен вкус, а обеците, които ще намерите на сайта ни, не са изключение. Екипът ни от професионалисти в сферата се стреми към това да е от полза за всеки отделен човек, който е избрал да се обърне към нас за съвет, препоръка и избор на подарък. Във връзка с това, ако имате запитване, което желаете да отправите към нас, можете да го направите тук, или на място във физическия ни магазин в Бургас, на ул. „Александровска“ 32. За нас е истинско удоволствие да знаем, че можем да сме ви от полза!