връщане до 14 дни на продуктите

Блог

Да си говорим бижута - стайлинг, мода, брандове и съвети

Пръстени - Как да изберем размера и как се преоразмеряват

Всеки човек е уникален сам по себе си, както и всяка част от тялото му е с индивидуални пропорции, с които той се отличава. Дори размерът на пръстите на лявата и дясната ни ръка не са еднакви. Избирайки перфектното бижу, от съществено значение е да сме наясно с размера, който най-добре ще пасне на частта от тялото, за която е предназначено то. Без значение дали избираме бижу за лична употреба, или за подарък, за да подчертаем това, което сме избрали, е важно да имаме точните мерки.

Едно от най-трудните за измерване бижута е пръстенът. При повечето колиета и гривни, размерът е унифициран, или може да бъде лесно регулиран, посредством верижка. Но със строго индивидуалните си размери, пръстенът се нуждае от точна мярка, за да пасне на пръста на ръката.

За да ви помогнем с избирането на подарък за вас, или ваш близък, ние, от Unique Gold Бургас, ще ви запознаем с вариациите от размери и начини за измерване на пръстените!

Как да изберем размера на пръстена

Различните размери на пръстените могат да бъдат обозначени по много начини. Това зависи главно от предпочитанията на производителя и географските стандарти. Обикновено измерването се изчислява на база вътрешната и външната обиколка на кръга в милиметри. Добре е да вземете размера на ръката, на която ще се носи бижуто, тъй като, както споменахме по-горе, дори двете ни ръце се различават. Пръстите на доминиращата ръка обикновено са по-големи от тези на вашата недоминираща.

За избирането на размера, трябва да се има предвид, че сезонните промени също биха могли да се отразят. Например през лятото пръстенът прилепва плътно за пръста, тъй като температурата на тялото се покачва, което води до подуване на пръстите. А през зимата се случва обратното - ниските температури карат пръстите да се свиват и има вероятност пръстенът да се изплъзне от ръката ни и да го изгубим. Затова преди да закупите конкретен пръстен, се уверете, че при самата проба пръстите ви не са нито твърде топли, нито твърде студени.

Начините, по които можете да измерите пръстен

За да сме ви напълно полезни при избора на пръстен, ще ви запознаем с няколко начина за това как сами можете да определите размера си:

    1. Използвайте друг пръстен

Ако пръстенът ще служи за подарък, може да вземете друг назаем от човека, за когото е предназначен, разбира се, тайно. А ако това е пръстен, който той не носи често, не би трябвало да е проблем да го извадите от кутията за бижута и да го занесете при бижутер, за да определите размера. Може да използвате и онлайн инструмент за определяне на размер за сравнение.

Ако пръстенът е такъв, който се носи всеки ден, може да го отпечатате в парче глина или сапун. След което да го занесете при бижутер, който ще определи размера на пробата. Можете също да го пробвате върху собствения си пръст, за да направите приблизително сравнение.

    1. Конец

Увиването на конец около пръста и връзването му на възел е друг креативен начин, по който може да определите нечий размер. Можете да направите това, докато човекът спи, или да измислите начин да го направите, така че той да си мисли, че това е просто някаква шеговита игра.

    1. Помолете някой да ви сътрудничи

Винаги може да се обърнете към общ приятел да ви помогне с изненадата, като го помолите за съдействие. Ако подаръкът е за момиче, нейна близка приятелка би била повече от щастлива да ви сътрудничи тайно, като я помоли да си разменят пръстените, или просто пожелае да пробва нейния.

    1. Изберете пръстена заедно

Ако за вас е по-важно пръстенът да пасва идеално на човека, на коготото ще бъде подарен, отколкото да му направите изненада, помолете го да дойде с вас до близък бижутерски магазин и изберете подаръка заедно. Така ще му дадете възможност сам да избере бижуто, което ще улесни вас, а него ще направи изключително щастлив, тъй като ще може да се спре на това, което той би носил.

  1. Обърнете се към професионалист

За да изберете подходящия размер, добра идея е да посетите магазин за бижута. Там най-добре биха ви насочили, отговаряйки на запитванията и нуждите ви. Това можете да направите и в един от физическите магазини на Unique Gold Бургас. Екипът ни от продавач-консултанти с удоволствие ще отговори на всичките ви въпроси, давайки ви обективна гледна точка и експертно мнение. Ние ще ви помогнем да изберете най-доброто за вас, като ви запознаем с начина на измерване, за да изберете удобен и отговарящ на изискванията ви пръстен.

Как се преоразмерява един пръстен

За да е максимално оптимален, един пръстен трябва да е удобен за носене и да прилепва добре, но не твърде плътно, защото това може да възпрепятства потока на кръв към пръста. Но не трябва и да е другата крайност - да се плъзга и сваля твърде лесно, защото това е сигурен начин да бъде изгубен. Ако пръстенът ви е неудобно стегнат, трябва да се погрижите за неговото увеличаване. И обратното - ако се движи свободно, без никакво съпротивление по пръста, трябва да бъде умален.

Във всеки един от тези случаи, може да се обърнете към бижутер. Той може да постави помощно средство за оразмеряване във вътрешния кръг на самия пръстен, ако е твърде голям, за да не се изплъзва от пръста. Средствата за оразмеряване могат да намалят размера с приблизително една четвърт, но те обикновено се използват за кратък период от време и по-често служат за справяне с проблеми като люлеенето на пръстена, в случаите, в които поставеният диамант е твърде тежък или голям.

Обикновено пръстените могат да бъдат увеличени или намалени до два размера. В някои случаи обаче преоразмеряването може значително да навреди на изработката на бижуто. Затова е най-добре да се консултирате с професионалист в сферата, преди да предприемете по-сериозна крачка.

Намаляване на размера на пръстена

За да направи пръстена по-малък, бижутерът изрязва парче от лентата, като оформя отново перфектен кръг и след това го запоява обратно. След това пръстенът се почиства и полира. Избирането на надежден професионалист е от голямо значение. Все пак, след като процесът приключи, не бихте искали да има останали следи от преправянето.

Не забравяйте да попитате бижутера дали може да ви остави остатъка от метала, който е изрязал от пръстена ви. Хубаво е да си го запазите в случай, че в бъдеще се наложи друго коригиране на размера.

Увеличаване на размера на пръстена

Увеличаването на пръстена е по-сложният от двата процеса. Това води до разтягане на метала, което може да коригира размера само с половин размер. За да стане пръстенът по-голям, се реже парче от метала, като се добавя допълнително такова, което след това ще бъде запоено, почистено и полирано. Колкото по-проста е конструкцията на пръстена, толкова по-лесно ще бъде преоразмерен.

Видовете пръстени, които могат да бъдат преоразмерени

За да бъде преоразмерен един пръстен, той трябва да бъде направен от метал, с който бижутерът може да работи, като сребро, злато или платина. Също така рингът трябва да има достатъчно място, за да може да се свърши действителната работа. Има дизайни на пръстени, които просто не позволяват преоразмеряване.

Примери за метали, които не могат да бъдат преоразмерени:

Волфрамът не може да бъде преоразмерен, защото е прекалено твърд.

Преоразмеряването на титана също е изключително трудно, затова много бижутери избягват да коригират размерите му.

Търсенето на желания пръстен може да е голямо главоболие, особено в случаите, в които не знаете каква големина да изберете за себе си, или искате да изненадате любим човек, но избирането на точния размер ви затруднява. Ние, от Unique Gold Бургас, сме запознати със сложността на процеса по закупуване на перфектния пръстен, като затова сме готови да помогнем с каквото бихме могли. Заповядайте на място в един от физическите ни магазини, където екип от най-добрите ни професионалисти ще отговори на всичките ви запитвания относно избирането на размер на пръстен и неговото преоразмеряване.