връщане до 14 дни на продуктите

Блог

Да си говорим бижута - стайлинг, мода, брандове и съвети

Защо е хубаво да инвестираме в злато

От хиляди години насам хората гледат на златото като на инвестиция и начин за съхранение на стойността. В миналото, както и днес, то е едно от най-сигурните средства за разплащане, по-сигурно даже и от парите. В днешно време, в условия на пандемия и заплахата от финансова криза, пред които е изправен светът, все повече хора решават да инвестират в ценния метал. През тези периоди на непрестанно покачваща се инфлация, златото се явява като добър антиинфлационен инструмент, чрез който може да предпазите спестяванията си от обезценяване.

Ако често сте чували за инвестирането в злато, вероятно се питате каква е ползата от него и какво кара хората да държат спестяванията си в тази форма. Ние, от Unique Gold, сме тук, за да отговорим на вашите въпроси. Останете с нас до края на статията, за да разберете защо златото е толкова ценно, както и по какви начини може и вие да инвестирате в него. 

Защо златото е толкова ценно?


В света на пазарната икономика златото е валута, чиято цена се определя спрямо други валути, като американския долар, еврото и китайския юан. Обикновено то се купува и съхранява без да се използва директно като начин за плащане. Златото е много ликвидно и може лесно да се конвертира в пари в почти всяка валута по света. Затова то се смята за много по-сигурно и стабилно средство от валутите на страните, особено в тези, които не са добре развити.

Златото функционира като всички други валути. Цената му се определя от световни финансови и икономически фактори. Има периоди, когато тя стремглаво се покачва нагоре, както и такива, когато върви надолу. Както и при останалите валути, няма как да знаем кога цената ще се покачи и кога ще спадне. Но ако погледнем назад в историята, в дългосрочен период, цената на ценния метал винаги се е движила нагоре.

Златото е доказан източник на сигурност по време на финансова или политическа криза. В тези времена цената му расте, за разлика от обезценяващите се валути. Инвестирането в злато защитава покупателната способност на парите ви, тъй като по време на инфлация неговата цена също се покачва. Погледнато напред във времето, ако закупите злато днес, то след няколко години ще може да го продадете на по-висока цена. Така не само ще защитите парите си от обезценяване и ще запазите стойността им, а може и да сте на печалба.

Как да инвестираме в злато

Инвестирането в злато представлява процес на придобиване на физическо злато или актив, свързан с него, с цел постигане на възвръщаемост на вложените средства. В тази статия ще се фокусираме върху физическото притежание на злато и златни изделия.

Инвестиционното злато може да бъде под формата на монети, кюлчета или бижутерски изделия. Нека разгледаме основните характеристики на всяка една от тези форми.

Златни монети

Преди хиляди години златните монети са били средство за разплащане, но сега са предимно обект на колекциониране и средство за инвестиция. Чистотата на златото, от което се изработват монетите, е 22 или 24 карата. Стойността им се измерва не само от грамажа на метала, но и от колекционерската стойност на монетата. Ако тя е рядък екземпляр, тогава стойността може да се увеличи неколкократно. Предимството на монетите пред останалите форми на златото е, че с годините колекционерска им стойност се покачва и това повишава цената им. Именно затова златните монети са предпочитано средство за инвестиция.

Златни кюлчета

Златните кюлчета представляват отливка с форма на пресечена пирамида или плочка. При тях чистотата на метала е най-висока. Най-ниската допустима чистота е 995/1000, което означава, че едва 0.5% от материала е примес, а останалата част е чисто злато. Това се равнява на 24 карата. Чистото злато е изключително меко и податливо на влияния, затова то трябва да се съхраняват грижливо, особено ако кюлчето е с малък грамаж. В повечето случаи, то е запечатано във вакуумна опаковка, с цел предпазване на метала от външни влияния. На лицевата част на кюлчето са отбелязани сериен номер, тегло и производител. Те служат за гаранция за произхода на продукта. Емитентът може да бъде държава, банка или друга финансова институция.

Теглото на кюлчето може да варира от няколко грама до десетки килограми. То се измерва в грамове или тройунции. Тройунцията е единица за тегло, използвана при скъпоценните метали (злато, сребро, платина), като една тройунция е равна на 31.1035 грама.

Бижутерско злато

Златото, което се използва в бижутерията е с чистота 14 или 18 карата. Рядко се използва 24 каратово злато, защото то е много меко и това предизвиква лесното деформиране на бижутата. Въпреки, че бижутерското злато не е толкова чисто, колкото това, което се използва за направата на кюлчетата, неговата цена е по-висока. Това е така, защото освен стойността на метала, тя включва и цена за изработката, както и надценка от търговеца.

За разлика от монетите и кюлчетата, златните бижута са нещо, което може да използвате и носите ежедневно, или да пазите за специални поводи. Златните бижута са атрактивна покупка и чудесен подарък, който всеки би оценил. Те никога не излизат от мода и затова са по-добър избор от дрехи, аксесоари и други вещи, които ще загубят стойността си с появата на нови модни тенденции.

Златни бижута от Unique Gold

Златните бижута са идеално решение за подарък, който да направите на любим човек или дори на себе си. С тях вие подарявате предмет, който не се влияе от модата и тенденциите. Вместо да загуби стойността си след време, бижуто ще има още по-висока стойност и цената му ще се увеличи. Златните бижута са нещо, което остава за спомен и се предава през поколенията, затова те винаги са идеалното решение за всеки повод. Инвестирайки в покупката на висококачествени бижута, вие се сдобивате с красив аксесоар, който с времето покачва цената си. При нужда винаги може да си върнете вложените средства, като го продадете, а в зависимост от цената на метала, може дори да спечелите от това.

Ние, от Unique Gold, ценим златото и знаем неговата стойност. Затова нашите опитни ювелири се отнасят с изключително голямо внимание към всеки детайл при изработката на всяко едно бижу. В нашия сайт ще откриете богата колекция от златни бижута, която ще ви впечатли с красотата и изяществото на аксесоарите в нея. Разгледайте нашето голямо разнообразие от пръстени, гривни, колиета и други аксесоари и открийте тези, които подхождат на стила ви.

 

Ето, че стигнахме и до края на нашата статия. Вече разбрахте защо инвестирането в злато е добра идея, както и какви са начините да го направите. Ако сте решили да защитите покупателната стойност на спестяванията си и искате да се сдобиете със златни изделия, не се колебайте, а разгледайте сайта на Unique Gold. В него ще откриете богата селекция от висококачествени бижута и аксесоари с доказани произход и качество.