връщане до 14 дни на продуктите

Блог

Да си говорим бижута - стайлинг, мода, брандове и съвети

Как се изчисляват каратите на златото

От векове наред златните накити привличат погледите и предизвикват възхищение у хората. Златото е най-предпочитаният материал за изработката на бижута не само заради своите естетически качества, но и заради чистотата на благородния метал. Днес златото се комбинира с други метали, за да се получат различни нюанси на бяло, жълто и розово. Смесването на металите позволява да се създаде голямо разнообразие от бижута на достъпна цена.

Вероятно се питате защо някои златни бижута са безумно скъпи, а други са с далеч по-достъпна цена? Причината за това е, че най-важният фактор при определяне на цената на бижуто е чистотата на използвания материал. Тя се измерва в карати. Колкото по-високи са те, толкова по-ценно е бижуто. Освен като мярка за чистота, каратът има и още едно значение, което е свързано със скъпоценните камъни. Останете с нас, за да разберете как се изчисляват каратите на златото и защо е толкова трудно да намерите 24-каратови бижута.

Какво представляват каратите

В света на бижутата, каратът може да се разглежда по два различни начина. Първият от тях е като единица за маса, която се използва при измерването на скъпоценни камъни и перли. Равнява се на 0,2 грама, което означава, че ако един диамант е 0,5 карата, то той тежи 0.1 грама. Думата “карат” произлиза от гръцката “keration”, която означава семе на рожков.

В Древна Гърция семената от рожков са се използвали като мярка за тежест поради факта, че те са с еднакво тегло - точно 0,2 грама. В други страни са се използвали различни мерки за тежест, които са били приблизително равни на тежестта на тези семена. През началото на миналия век каратът е регистриран като официална единица за измерване масата на скъпоценните камъни в цял свят.

Следващото значение на карата е като мярка за чистота на златни и платинени сплави. Един карат е 1/24 тегловна част съдържание на чист метал. Броят на каратите може да бъде 8, 9, 14, 18, 20, 21, 22, 24. Когато става въпрос за измерване на злато в карати, се има предвид нивото на примеси в метала. Следователно, най-чисто е 24-каратовото злато (99,99%), а 12-каратовото е с чистота от 50%. Тези примеси определят и какъв ще бъде цветът на метала. Затова съществуват различни нюанси на жълто, бяло и розово злато.

Начини за изчисляване на каратите на златото

Най-лесният начин, по който може да разберете какви са каратите на златото, е като проверите за наличието на печат. Вероятно сте забелязвали, че повечето златни бижута имат малък печат с число върху себе си. Той всъщност е индикатор за това каква е пробата злато, от която е направено изделието, и какъв процент примеси се съдържат в него.

Всяка проба съответства на определен карат. Колкото по-висок е каратът, толкова по-чисто е златото. Например проба 999 отговаря на 24-каратово злато, което е чисто, без примеси, а проба 333 отговаря на 8 карата, които съдържат едва 33% злато. Различните цветове на златото се получават чрез добавянето на примеси, които могат да бъдат платина, сребро, мед, никел и др.

Ето и кои са пробите злато и на какви карати съответстват те.

  • 333 – 8 K;
  • 375 – 9 K;
  • 585 – 14 K;
  • 750 – 18 K;
  • 833 – 20 K;
  • 875 – 21 K;
  • 916 – 22 K;
  • 999 – 24 K.

Другият начин, по който може да изчислите каратите на златото, е с помощта на пробен (лидийски) камък и азотна киселина. Пробният камък представлява плочка от специален тъмен камък, който се използва за оценяването качеството на благородни метали. Повърхността му е фина и меките метали оставят видима следа върху нея. Предлагат се комплекти от пробен камък и киселини, които могат да се използват в домашни условия. За всеки карат има отделно шишенце с киселина.

Използвайте златното бижу, за да прокарате дебела линия върху повърхността на камъка. След това капнете капка от разтвора за 18 карата. Ако ивицата се промени и започне да избледнява, това означава, че съдържанието на златото в бижуто е по-ниско от 18 карата. Повторете теста, като този път използвате киселина за по-нисък карат, например 14. Ако този път ивицата не се промени, това означава, че бижуто е с 14-каратово съдържание на злато. Ако тя отново се промени, продължете със следващата киселина.

Кои карати се използват в бижутерията

Когато купувате златно бижу, важно е освен грамажа, да вземете предвид и каратите. Колкото по-високи са те, толкова по-чисто и следователно по-ценно е бижуто. Затова и в много случаи може да забележите, че две бижута с равен грамаж имат различна цена. Това вероятно е така, защото едното от тях е направено от злато с по-висок карат.

В различните части на света се продават златни изделия с различни карати. Страните от Близкия и Далечния Изток, като Арабските страни, Индия, Китай, Малайзия и Индонезия, са известни с това, че държат на високите карати. В тях се продават бижута с 21, 22 и дори 24 карата. В европейските страни, включително и в България, се предпочитат бижута с 14- и 18-каратово съдържание на злато. В 18-каратовото злато има 75% чист метал, а в 14-каратовото - 58%.

Въпреки че бижутата от 24-каратово злато са ценни и скъпи, чистият метал без примеси няма достатъчно голяма твърдост. Това прави бижутата неподходящи за ежедневна употреба поради големия риск от деформация. Примесът на злато с други метали, прави бижутата както по-издръжливи и устойчиви, така и ценово по-достъпни. Добавянето на други метали към златото дава възможност за промяна на цвета, която води до по-голямо разнообразие в моделите. Бялото злато съдържа примеси на паладий или никел, а розовото - на мед.

Златни бижута и аксесоари от Unique Gold 

В Unique Gold ще откриете богата селекция от златни бижута и аксесоари. Сред голямото разнообразие от пръстени, гривни, колиета и обеци, ще откриете уникални модели, с които да изразите себе си. Стилните бижута са идеално допълнение към всеки ежедневен или елегантен тоалет и ще ви помогнат да се откроите. Заложете на сигурно и изберете златото, което винаги е на мода. Колекцията на Unique Gold предлага разнообразие от бижута, изработени от бяло, жълто и розово злато. Скъпоценните камъни, които красят някои от тях, правят бижутата още по-привлекателни и уникални. Изберете тези, които подхождат на стила ви, и бъдете сигурни, че ще получите първокласни бижута с безкомпромисно качество. Разгледайте нашия сайт и направете своя избор още сега! 

Както вече разбрахте, чистота на златото се отбелязва с мерната единица карат. Той показва какво е процентното съотношение между чистото злато и другия метал в сплавта, от която е изработено изделието. Колкото по-висок е каратът, толкова по-високо е съдържанието на злато. Повечето златни бижута имат печал, който показва каква е пробата на метала. Всяка проба съответства на определен карат. Ако все пак бижута нямат печат, а вие искате да изчислите какви са каратите му, може да го направите с помощта на лидийски камък и азотна киселина.