връщане до 14 дни на продуктите

Блог

Да си говорим бижута - стайлинг, мода, брандове и съвети

Кои са причините за почерняването на сребърните бижута

Случвало ли ви се е да забележите, че сребърните ви бижута са потъмнели и вече не изглеждат така добре, както преди? Вероятно се питате каква е причината за това и защо някои бижута с години не променят цвета си, а други, макар и нови, вече са почернели. Повечето хора смятат, че потъмняването на среброто е индикатор за ниско качество или дори за това, че металът е фалшив. Това обаче е съвсем нормален процес, който се дължи на химичните му свойства, и не е повод за безпокойство.

Има начини, по които среброто може да се изчисти и отново да заблести като ново. Останете с нас, за да разберете какви могат да бъдат причините за потъмняването на метала и как може да предпазите бижутата си от този нежелан ефект!

Причини за потъмняването на среброто

Нека да започнем с това, че чистото сребро не потъмнява. Потъмнява само това, което е примесено с друг метал. Тъй като чистото сребро е прекалено меко, то не намира приложение в бижутерията. За изработването на сребърни бижута се използва така нареченото “стерлингово сребро”, което е с проба 925. Това е най-разпространената проба сребро в света и е приета за европейски стандарт при изработката на бижута. Стерлинговото сребро съдържа 92,5% от благородния метал и 7,5% друг метал, най-често мед. Именно съдържанието на друг метал в сплавта е причината да наблюдаваме потъмняване при някои сребърни изделия.

Потъмняването на среброто представлява поява на тънък слой корозия, който се формира на повърхността му и води до образуването на тъмно покритие. То скрива блясъка на бижуто и го прави да изглежда замърсено и непривлекателно. Явлението обикновено се проявява като химична реакция със сероводород или сяра, които присъстват в атмосферата. Сребърните бижута реагират също и с веществата, които се намират в човешката кожа. Наличието на сяра и аминокиселини, които се съдържат в потта на човек, също може да бъде причина за промяна на цвета на бижуто. Затова не е препоръчително да носите бижута, когато тренирате, или през лятото, когато температурите са високи.

Други фактори, които могат да повлияят на външния вид на бижутата, са влажността на въздуха и козметичните продукти. Препоръчително е да не съхранявате бижутата си на места с висока влажност, като например в банята, както и да не се къпете с тях. Стремете се да избягвате и контакт с козметика и парфюми, защото техният състав също има отрицателно влияние върху метала. Пръстените са изложени на най-голям риск, защото по тях попада всичко, върху което се допирате, като например кремове и други козметични продукти.


Как да предпазите сребърните си бижута от потъмняване

Ако искате да запазите блясъка на сребърните си бижута и да ги предпазите от потъмняване, трябва да полагате определени грижи за тях. Приготвили сме ви няколко съвета относно това как правилно да се грижите за своите бижута, за да се наслаждавате на пълния им блясък възможно най-дълго.

Съхранявайте бижутата си на сигурно и защитено място

Правилното съхранение на бижутата е от изключително голямо значение за техния блясък. Най-подходящото място за това е кутия за бижута, която се затваря плътно и блокира навлизането на въздух. Избягвайте да я държите в банята, защото там въздухът е влажен и това може да повреди украшенията. Важно е също да отбележим, че не бива да позволявате на бижута от различни метали да имат контакт едно с друго. Особено ако става въпрос за сребро и други неблагородни метали, защото допирът с тях може да предизвика бързо потъмняване.

Носете бижутата си правилно

Неправилното носене и небрежността също са една от основните причини за потъмняване на среброто. Тъй като металът не се влияе добре от водата, наложително е да сваляте бижутата си преди баня, миене на чинии или къпане в басейн и море. Когато чистите с препарат, задължително носете ръкавици. Това е с цел да препразите не само пръстените, но и кожата на ръцете си. Често и козметиката оказва голямо влияние, затова се препоръчва да сваляте пръстените си, когато използвате кремове и други подобни продукти, както и да не пръскате парфюм в близост до колието и обеците си.

Полагайте редовни грижи за бижутата си

Понякога, колкото и да се стараете да пазите бижутата си, те все пак губят блясъка си. Това не е причина за притеснение, защото почистването им може напълно да заличи следите от употреба и да накара бижутата ви отново да блестят като нови. Има няколко вида специални почистващи препарати за сребро. Най-популярни са течностите, в които потапяте бижуто и след няколко минути го изваждате като ново. Удобни за употреба са и полиращите пени, пасти и кърпички, напоени с почистващ продукт. Достатъчно е да изтъркате предмета с кърпа, докато не видите, че среброто е възвърнало първонавалния си блясък. Ако нямате под ръка специални препарати и искате да научите повече за това как да почистите сребърните си бижута в домашни условия, прочетете нашата статия, посветена на тази тема.

Сребърни бижута и аксесоари от Unique Gold

 

Ако сте почитатели на сребърните бижута и искате да добавите нови попълнения към колекцията си, не се колебайте да посетите сайта на Unique Gold. На него ще откриете богата колекция от сребърни бижута и аксесоари, изработени от висококачествено сребро и с внимание към всеки един детайл. Сред разнообразието от пръстени, колиета, гривни, обеци и аксесоари, ще откриете уникални модели с изящна и елегантна изработка, подходящи за всеки повод. Подарете си невероятното чувство на увереност, което придават изисканите бижута, и изберете тези, които отговарят най-добре на вашия стил.
Колекцията от бижута на Unique Gold включва изчистени и дискретни модели, подходящи за почитателите на по-семплите визии, както и такива с ярки скъпоценни камъни за по-дръзко излъчване. Каквото и бижу да изберете, бъдете сигурни, че ще получите продукт с безкомпромисно качество, на което ще се радвате години наред. Убедете се сами и поръчайте своето ново бижу още сега!

Вече разбрахте кои са причините, поради които сребърните бижута почерняват. Този процес е съвсем нормален и обратим, затова няма нужда от излишни притеснения. Полагането на правилни грижи за среброто ще ви помогне да запазите неговия блясък и ще предотврати нежеланото потъмняване. Ако все пак установите, че някое от любимите ви бижута е потъмняло, вече знаете, че има няколко лесни начина да го почистите бързо и лесно, дори и в домашни условия!